Pszenny chleb drożdżowy z garścią pestek dyni
Dzień dobry kocham Cię, już posmarowałam Tobą chleb
Domowy chleb to najcenniejsza sprawa na ziemi ; )
Kiedy go przygotowuję wiem, że mogę sprawić komuś przyjemność, bo taki chleb nie dość, że jest o niebo zdrowszy od kupnego to jeszcze jest w nim całe moje serce.
Ostatnio mój R. stwierdził, że odżywia się przy mnie bardzo zdrowo, już bardzo rzadko kupuje słodycze, tylko wcina moje słodkie wypieki to jeszcze specjalnie dla Niego przygotowuje domowy chleb ; ) Nie ukrywam, że ma się ze mną bardzo dobrze ; )
Dzisiejszy – pszenny, drożdżowy, z garścią pestek dyni, które miałam w szafce, puszysty, bardzo smaczny!
Składniki:
250 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
ok. 170 ml wody
1 garść pestek dyni
Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z 20 ml wody, 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Zostawić do lekkiego spienienia na około 20 minut.
Mąkę wymieszać z ok. 150 ml wody i pozostawić na ok. 20 min., aby wchłonęła płyn. Następnie wyrabiać 10-12 minut, stopniowo dolewając resztę wody. Pod koniec wyrabiania dodawać rozczyn i oliwę. Ciasto powinno być delikatne, dość luźne i nie dać się łatwo rozerwać. Pod koniec wyrabiania dodać pestki dyni. Jeżeli jest za gęste lub rzadkie, dodać w razie potrzeby wody lub mąki.
Przykryć szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. W połowie czasu wyrastania, wyjąć ciasto, odgazować, rozciągnąć i ponownie uformować kulę.
Lekko wyrośnięte ciasto jeszcze raz odgazować, uformować kulę lub bochenek i przełożyć do wysmarowanej oliwą formy (u mnie keksówka o wymiarach 20 x 9 cm) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Około 30 minut przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200oC. Bochenek ponacinać, posmarować delikatnie oliwą i posypać delikatnie pestkami dyni. Delikatnie spryskać wodą piekarnik i włożyć chleb. Piec 40 ok. minut do zarumienienia.
Smacznego!