Pszenno-żytni chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Jaki jest?
Jest wilgotny, lekko kwaśny, ma chrupiącą skórkę i dużą ilość ziaren słonecznika. Taki domowy chleb na zakwasie na śniadanie to sama przyjemność i samo zdrowie!
Miłego dnia! : )
Składniki na zaczyn:
5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
50 g letniej wody
50 g mąki żytniej
Wymieszać dokładnie składniki zaczynu, zakryć folią i zostawić na 12 godzin.
Następnie do zaczynu dodać:
5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
50 g letniej wody
50 g mąki żytniej
Wymieszać dokładnie składniki zaczynu, zakryć folią i zostawić na 12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
200 g białej pszennej maki chlebowej
450 g letniej wody
10 g soli
120 g ziaren słonecznika, uprażonych
Do miski wsypać mąki, wlać wodę, dodać zaczyn, ziarna słonecznika i sól. Wyrobić ciasto (będzie klejące). Keksówkę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać mąką lub otrębami i przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch ręką, maczając ją w letniej wodzie. Zostawić do wyrośnięcia (aż ciasto sięgnie górnej krawędzi formy, około 8 godzin)
Formę wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 220. Kiedy piekarnik nagrzeje się do 220 stopni piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejną godzinę. Po tym czasie wyjąc chleb z formy i dopiekać kolejne 10 minut.
Wyjąć chleb i studzić na kratce. Kroić po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!