Pszenne bułki z płatkami owsianymi
Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem płatków owsianych pszenne bułeczki. Z przepisu wychodzi 8 naprawdę dużych lub 10 mniejszych bułeczek. Jeśli macie ochotę na domowe pieczywo na kolację jeszcze zdążycie je zrobić
Spokojnego niedzielnego popołudnia!
Składniki na 8 dużych bułek:
2 1/2 – 3 szklanki mąki pszennej typu 650
25 g świeżych drożdży
100 ml + 3/4 szklanki wody
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 ml ciepłej wodę (nie gorącą!) i odstawić na 15 minut, aż na powierzchni miseczki powstaną bąbelki.
Resztę wody zagotować i zalać wrzątkiem płatki owsiane. Odstawić do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę z oliwek, ostygnięte płatki i gotowy zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny.
Po tym czasie uformować 8 dużych lub 10 mniejszych zgrabnych bułeczek i odstawić do napuszczenia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować je oliwą i posypać płatkami owsianymi.
Piec w 200oC około 15 minut (do złotego koloru).
Smacznego!
(przepis własny)