Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem płatków owsianych pszenne bułeczki. Z przepisu wychodzi 8 naprawdę dużych lub 10 mniejszych bułeczek. Jeśli macie ochotę na domowe pieczywo na kolację jeszcze zdążycie je zrobić ;-)

Spokojnego niedzielnego popołudnia!

Składniki na 8 dużych bułek:

2 1/2 – 3 szklanki mąki pszennej typu 650

25 g świeżych drożdży

100 ml + 3/4 szklanki wody

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

3/4 łyżeczki soli

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 ml ciepłej wodę (nie gorącą!) i odstawić na 15 minut, aż na powierzchni miseczki powstaną bąbelki.

Resztę wody zagotować i zalać wrzątkiem płatki owsiane. Odstawić do ostygnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę z oliwek, ostygnięte płatki i gotowy zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny.

Po tym czasie uformować 8 dużych lub 10 mniejszych zgrabnych bułeczek i odstawić do napuszczenia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować je oliwą i posypać płatkami owsianymi.

Piec w 200oC około 15 minut (do złotego koloru).

Smacznego!

(przepis własny)