Pszenne bułki na maślance
?
Jeśli nie jedliście jeszcze śniadanie to zapraszam do mnie na puszyste, delikatne, miękkie, pszenne bułeczki na maślance. Przepis na ciasto jest rewelacyjny – z ciastem bardzo dobrze się pracuje i bardzo szybko wyrasta.
U mnie z masłem i miodem z różą. Pycha!
Miłego dnia i smacznego
Źródło przepisu: Kornik (z moją małą zmianą)
Składniki na 12 bułeczek:
600 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant
200 ml ciepłej wody (dałam 130 ml)
200 ml maślanki (dałam 250 ml)
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Wszystkie suche składniki – mąkę, drożdże, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce.
W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki – wodę, maślankę i olej.
Połączyć suche i mokre składniki i wyrobić ciasto (dłońmi lub mikserem). Ciasto powinno być miękkie i nie lepiące się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Delikatnie wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części. Każdą część uformować w zgrabną okrągłą bułeczkę. Układać na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200oC.
Wyrośnięte bułki posypać delikatnie mąką
Piec 12-15 minut, studzić na kratce.
Smacznego!