Pszenne bułeczki z bazylią
Zapraszam Was na pyszne, pszenne bułeczki z domowego piekarnika, bo mówcie co chcecie, ale takie właśnie jest najlepsze! Bez polepszaczy i konserwantów
W całym domu pachnie bazylią, już podczas siekania bazylii jak i podczas samego pieczenia, a bułeczki wychodzą bardzo puszyste, delikatne i aromatyczne.
Polecam z plasterkiem Waszej ulubionej szynki i ulubionymi warzywami
Miłego dnia!
Składniki na 10 bułek:
3 1/2 szklanki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki graham
200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
1 duże jajko
30 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki świeżo posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Z drożdżami zrobić najpierw rozczyn (z cukrem i odrobiną letniego mleka) i zostawić na 15 minut do podrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na blacie i pokroić ostrym nożem na 10 równych kwadratów, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
Piec w temperaturze 180oC przez około 25 – 30 minut do rumianego koloru.
Smacznego