Przepyszna szarlotka z kruszonką

Przepyszna szarlotka, której żadna do pięt nie dorasta : )

 

Wszystko zaczęło się od zaproszenia gości na ciasto, a to musiało być ciasto wyjątkowe ze względu na wyjątkowych gości. Musiało to być ciasto na ciepło, bo już wcześniej wymyśliłam sobie, że podam je z lodami. Padło na szarlotkę – tak pyszną, że w całym domu pachniało tak cudownie, że nie mogłam się doczekać kiedy ją podam. Naprawdę polecam, a moim gościom naprawdę smakowało, jeśli nie wierzycie – sami spróbujcie ; )

Źródło przepisu: Liska

 

Składniki na ciasto kruche:


300 g mąki
180 g masła pokrojonego w małe kawałeczki
50 g brązowego cukru
4 żółtka

Składniki na jabłka:

2 kg jabłek 
200 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę:


1,5 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do posmarowania: żółtko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietany (dowolnej)

Kruszonka:
wszystkie składniki utrzeć przy pomocy łyżki.

Ciasto:
zagnieść wszystkie składniki na gładkie kruche ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku, dodać kilka łyżek wody i dusić do czasu, aż się rozpadną (10-15 minut). Dodać cukier, przyprawę do piernika. Odstawić do ostudzenia.
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dół tortownicy (26-28 cm), wylepić również 1/3 boków tortowicy. Piekarnik nagrzać do 200 st C, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut Wyjąć z piekarnika, wypełnić jabłkami. Z pozostałej części ciasta zrobić paski rownej szerokości i ułożyć na cieście.
Posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami śmietany, obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

Po upieczeniu ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )

Comments are closed.