Przepyszna szarlotka z kruszonką
Przepyszna szarlotka, której żadna do pięt nie dorasta : )
Wszystko zaczęło się od zaproszenia gości na ciasto, a to musiało być ciasto wyjątkowe ze względu na wyjątkowych gości. Musiało to być ciasto na ciepło, bo już wcześniej wymyśliłam sobie, że podam je z lodami. Padło na szarlotkę – tak pyszną, że w całym domu pachniało tak cudownie, że nie mogłam się doczekać kiedy ją podam. Naprawdę polecam, a moim gościom naprawdę smakowało, jeśli nie wierzycie – sami spróbujcie ; )
Źródło przepisu: Liska
Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki
180 g masła pokrojonego w małe kawałeczki
50 g brązowego cukru
4 żółtka
Składniki na jabłka:
2 kg jabłek
200 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę:
1,5 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do posmarowania: żółtko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietany (dowolnej)
Kruszonka:
wszystkie składniki utrzeć przy pomocy łyżki.
Ciasto:
zagnieść wszystkie składniki na gładkie kruche ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku, dodać kilka łyżek wody i dusić do czasu, aż się rozpadną (10-15 minut). Dodać cukier, przyprawę do piernika. Odstawić do ostudzenia.
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dół tortownicy (26-28 cm), wylepić również 1/3 boków tortowicy. Piekarnik nagrzać do 200 st C, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut Wyjąć z piekarnika, wypełnić jabłkami. Z pozostałej części ciasta zrobić paski rownej szerokości i ułożyć na cieście.
Posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami śmietany, obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
Po upieczeniu ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego : )