Pomidorowe bułeczki z ziołami
Mój pyszny eksperyment!
Zapraszam na pszenne bułeczki z dodatkiem suszonych ziół i płatków owsianych. Swoją piękną barwę zawdzięczają dodatkowi passaty pomidorowej własnej roboty.
Bułeczki są puszyste, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Idealnie pasują do serów, wędlin i warzyw.
Na kolację w sam raz, co nie?
Pozdrawiam i wracam do nauki
Składniki na 12 bułeczek:
3 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka
1 szklanka passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 łyżeczka suszonego tymianku
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 – 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, zioła, sól, na koniec dodać wyrośnięte drożdże, sok pomidorowy i porządnie wyrobić ciasto (około 10 minut ręcznie). Odstawić do podrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie uformować bułeczki w kształcie małych bochenków chleba, wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do podrośnięcia na 40 minut.
Piec w 200oC przez około 20 minut (lekkie zrumienienia).
Studzić na kratce.
Smacznego!