Polski chleb wiejski (Polish cottage rye)
Jeden z najlepszych..
Jeden z najlepszych chlebów jaki jadłam w swoim życiu!
Pyszny, polski chleb! Może nie wypiekany w piekarniku na wsi, ale na Wrocławskich obrzeżach miasta za to z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, idealny na każdą porę dnia! Na naturalnym zakwasie, zdrowy, pyszny, który znika w oka mgnieniu, posmarowany tylko masłem.
Polecam serdecznie!
Autorka przepisu: Gosia99
Składniki:
Zaczyn (dzień wcześniej):
30g (3 łyżki) zakwasu
175g (około 3/4 szklanki)letniej wody
175g białej mąki żytniej (typ 720)
Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać. Ma powstać gęsta pasta. Przykryć i odstawić do fermentacji na 8 -12 godzin. (Po upływie czasu zaczyn powinien podwoić objętość)
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
325g (1 i 1/3szklanki)letniej wody
500g (3 i 1/4 szklanki) mąki pszennej chlebowej
1 i 3/4 łyżeczki soli
Zaczyn wlać do dużej miski, dodać wodę, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnice (lub wyrabiać mikserem około 13min) i wyrabiać przez około 15 -18 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i jednolite.
Następnie czystą miskę spryskać oliwą. Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości ( u mnie 2godz i 45 minut) W połowie czasu wyjąć, delikatnie rozciągnąć, złożyć jak kopertę i z powrotem umieścić w misce.
Z ciasta uformować zgrabny bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania (można użyć blaszki, formy lub tortownicy) Pozostawić do wyrośnięcia ( u mnie wyrastał tylko 48 minut) na około godzinę i 15 minut. Wyrośnięty bochenek przełożyć na gorący kamień, szybko naciąć i piec przez około 40 minut, aż zrobi się ciemno brązowy w temp. 230oC. Wraz z bochenkiem na niższą „półkę” włożyć płaską blaszkę wypełnioną około 3/4 szklanki wody.
Smacznego!