Polski chleb pszenno-żytni
Połączenie siły mąk!
Mmmm.. ale pyszny – pszenno – żytny, polski chleb, z chrupiącą skórką, ze słonecznikiem i miękkim, puszystym i dość wilgotnym wnętrzu, smakuje rewelacyjnie! Pomimo, że upieczony na drożdżach utrzymuje świeżość około 3-4 dni. Idealny do każdego posiłku
U mnie z serem żółtym i ulubioną czekośliwkową nutellą
Miłego dnia
Autorka przepisu: Agata ( z moimi małymi zmianami)
Składniki na zaczyn:
okruszek drożdży świeżych (1-2 g)
75g letniej wody
75g mąki żytniej typ 720
Drożdże rozczynić w wodzie, wymieszać z mąką, przykryć i odstawić na 10-12 godzin w temp. pokojowej.
Składniki na ciasto właściwe:
10g świeżych drożdży
350g wody ( u mnie 300 g)
cały zaczyn
175g mąki pszennej typ 650
175g mąki pszennej typ 2000
150g mąki żytniej typ 720
10g soli
4 łyżki siemienia lnianego (u mnie słonecznika)
Do pieczenia: forma keksówka 10×30 cm, natłuszczona i wysypana otrębami.
Drożdże rozczynić w wodzie.
W misce wymieszać mąkę z solą i 2 ( u mnie 4) łyżkami siemienia (słonecznika). Wlać drożdże i dodać zaczyn. Wyrobić mikserem lepkie ciasto (ok. 8-10 minut). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny, w tym czasie zagnieść ciasto 3-krotnie.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy, przykryć naoliwioną folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na ok. 1,5 godziny. Posmarować mlekiem, posypać pozostałym siemieniem (niczym nie posypywałam).
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą. Włożyć chleb, piec ok. 40 minut. Upieczony bochenek postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Smacznego!