Podłużne bułki z musli
Na śniadanie zdrowe bułeczki z dodatkiem musli i otrębów. Uformowane w podłużne bułki smakują pysznie, bo są delikatne i puszyste. Serwowane z szynką, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą.
Miłego dnia
Składniki na zaczyn:
10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
100 g mąki pszennej chlebowej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Składniki na ciasto właściwe:
150 g ulubionego musli (moje bez owoców)
300 g mąki chlebowej
3 łyżki otrębów owsianych
15 g świeżych drożdży
120 ml mleka
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać musli, otręby sól, wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).
Podzielić ciasto na 9 części i formować podłużne bułeczki, zostawić do napuszenia na 25 minut, przed pieczeniem posmarować bułki z wierzchu oliwą.
Piec w 220oC około 20 minut. Ostudzić na kratce.
Smacznego