Podłużne bułki z musli



Na śniadanie zdrowe bułeczki z dodatkiem musli i otrębów. Uformowane w podłużne bułki smakują pysznie, bo są delikatne i puszyste. Serwowane z szynką, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą. 

Miłego dnia :)

 

Składniki na zaczyn:

10 g świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

100 g mąki pszennej chlebowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 


Składniki na ciasto właściwe:

150 g ulubionego musli (moje bez owoców)

300 g mąki chlebowej

3 łyżki otrębów owsianych

15 g świeżych drożdży

120 ml mleka

1 1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju

 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać musli, otręby sól, wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).

Podzielić ciasto na 9 części i formować podłużne bułeczki, zostawić do napuszenia na 25 minut, przed pieczeniem posmarować bułki z wierzchu oliwą.

Piec w 220oC około 20 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego :)


Comments are closed.