Placek amerykański – wiewiórka
Ciasto, które polubi nie tylko wiewiórka
Ciasto w jesiennym klimacie. Bardzo smaczne, miękkie, wilgotne od jabłek i chrupiące dzięki dodatkowi orzechów włoskich. Znane pod nazwą ‚wiewiórka’, jak również ‚placek amerykański’. Sami nazywajcie je jak chcecie, ale koniecznie musicie je upiec w tym sezonie.
Bardzo szybkie i proste do wykonania, a zasmakuje każdemu – gwarantuję!
Polecam serdecznie!
Autorka przepisu: Dorotus76
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
4 – 5 jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.
Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, wymieszać.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (33 x 22 cm), piec około 45 – 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)