Placek amerykański – wiewiórka

Ciasto, które polubi nie tylko wiewiórka


Ciasto w jesiennym klimacie. Bardzo smaczne, miękkie, wilgotne od jabłek i chrupiące dzięki dodatkowi orzechów włoskich. Znane pod nazwą ‚wiewiórka’, jak również ‚placek amerykański’. Sami nazywajcie je jak chcecie, ale koniecznie musicie je upiec w tym sezonie.

Bardzo szybkie i proste do wykonania, a zasmakuje każdemu – gwarantuję! 

 

Polecam serdecznie!

 

Autorka przepisu: Dorotus76


 

 

Składniki:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 szklanki mąki

2/3 szklanki oleju

szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich

4 – 5 jabłek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.

Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, wymieszać.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (33 x 22 cm), piec około 45 – 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 



 

Comments are closed.