Piernikowe serce – korzenny torcik czekoladowy
Mięciutki, czekoladowy piernik w kształcie serca, przełożony powidłami śliwkowymi, polany gorzką czekoladą i udekorowany cukrowymi gwiazdkami.
Mój R. powiedział „mmm.. jest pyszny”
i rzeczywiście taki jest
Miłego dnia!
Źródło przepisu: Moje Wypieki (z małymi zmianami)
Składniki:
125 g masła
150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
125 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
115 g mąki pszennej
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika (np. domowej)
3/4 szklanki powideł śliwkowych
Mąkę i przyprawę korzenną przesiać, odłożyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
W misie miksera utrzeć masło ze 100 g cukru na lekką, jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodać lekko przestudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z przyprawami, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Masa będzie dość gęsta.
W osobnym, suchym naczyniu ubić białka, na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostały cukier, łyżeczka po łyżeczce. Ubite białka delikatnie wmieszać do przygotowanego wcześniej ciasta.
Formę okrągłą o średnicy 20 – 21 cm (lub niedużą formę w kształcie serca) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie. Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część posmarować podgrzaną konfiturą, przełożyć.
Polewa czekoladowa:
40 g masła
120 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
W niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do jej rozpuszczenia. Natychmiast polać ciasto po wierzchu i po bokach. Poczekać, aż lekko zastygnie, ozdobić jadalnymi gwiazdkami.
Nie przechowywać w lodówce (twardnieje i mięknie dopiero w temperaturze pokojowej). Można jednak przygotować wcześniej i przechować przez kilka dni w lodówce, pamiętając, by wyjąć z niej ciasto kilka godzin przed podaniem.
Smacznego!