Piernik z suszoną żurawiną, przełożony powidłami

Do świąt –  2 dni! 

 

Zakochałam się ostatnio w piernikach, chyba bardziej w ich pieczeniu, bo w całym domu pachnie pięknie przyprawami korzennymi.

Kolejna propozycja to piernik na maślance, wilgotny, puszysty, miękki z dodatkiem suszonej żurawiny. Po upieczeniu przełożony powidłami śliwkowymi. Smakuje wybornie.

A tak na marginesie – nie wyobrażam sobie świąt bez piernika, a Wy?

 

Buziaki :*

 

Składniki na formę od długości 21 cm:

1,5 szklanki mąki

1 szklanka maślanki 

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g masła, roztopionego

2 łyżki kakao

1/3 szklanki suszonej żurawiny

1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki przyprawy do piernika

 

W jednej misce wymieszać jajka, maślankę, cukier, ostudzone, roztopione masło, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Połączyć zawartość misek, dobrze wymieszać, a na koniec dodać suszoną żurawinę i połączyć składniki.

Ciasto przelać do formy, keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 60 minut w 180oC.

Po wystudzeniu ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć powidłami śliwkowymi.

Smacznego!

 

Comments are closed.