Piernik z suszoną żurawiną, przełożony powidłami
Do świąt – 2 dni!
Zakochałam się ostatnio w piernikach, chyba bardziej w ich pieczeniu, bo w całym domu pachnie pięknie przyprawami korzennymi.
Kolejna propozycja to piernik na maślance, wilgotny, puszysty, miękki z dodatkiem suszonej żurawiny. Po upieczeniu przełożony powidłami śliwkowymi. Smakuje wybornie.
A tak na marginesie – nie wyobrażam sobie świąt bez piernika, a Wy?
Buziaki :*
Składniki na formę od długości 21 cm:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła, roztopionego
2 łyżki kakao
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki przyprawy do piernika
W jednej misce wymieszać jajka, maślankę, cukier, ostudzone, roztopione masło, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Połączyć zawartość misek, dobrze wymieszać, a na koniec dodać suszoną żurawinę i połączyć składniki.
Ciasto przelać do formy, keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 60 minut w 180oC.
Po wystudzeniu ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć powidłami śliwkowymi.
Smacznego!