Piernik wg Siostry Leonilli

P jak…

Jak po wczoraj? Czy każdy był grzeczny i dostał prezent? Mam nadzieję, że tak, a ja zapraszam do Ostrzeszowa na piernika i kawę…

… bo to ostatni piernik (chyba) na te święta wg Siostry Leonilli :) 

P jak piernik

P jak prawdziwy 

P jak polski 

P jak puszysty

P jak przyprawiony korzennymi przyprawami

P jak przełożony powidłami

P jak pyszny!

 

Życzę wszystkim wspaniałego dnia świętowania Bożego Narodzenia, tak jak każdy to sobie wymarzył ; )

 

Źródło przepisu: Ciasta Siostry Leonilii

 


Składniki:

1 szklanka cukru

1 szklanka miodu

1 szklanka kwaśniej śmietany (18%)

4 szklanki mąki 

6 jaj

15 dag masła lub margaryny

1 łyżka sody oczyszczonej

3 łyżeczki przyprawy do pierników

rodzynki, orzechy

 

Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać roztopiony miód. Wszystko wymieszać z mąką, dodać sodę, przyprawę do piernika, śmietanę, ew. karmel, a na końcu pianę z białek i bakalie. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25×40 cm. 

Piec około 1 godzinę w 180oC (do suchego patyczka).

Po upieczeniu i ostygnięciu piernik przełożyć powidłami śliwkowymi, polać polewą czekoladową i udekorować. 

Smacznego!



Comments are closed.