Piernik w kształcie choinki

 

 

Nie macie jeszcze przepisu na pysznego piernika na święta?

Mam na to radę!

Polecam wypróbować ten przepis na pysznego, wilgotnego piernika czekoladowego z dużą ilością konfitury (można dodać ulubioną: śliwkową, malinową, wiśniową), która nadaje ciastu wilgotności i nie trzeba już przekładać piernika po upieczeniu. Dodatkowo jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia. U mnie upieczony w formie w kształcie choinki prezentuje się wspaniale.

Dla mnie niebo w ustach!

Składniki:

125 g masła

50 g gorzkiej czekolady

3 łyżki kakao

1 mały słoik ulubionej konfitury (u mnie konfitura z borówki brusznicy)

2 duże jaja

100 g cukru

1 łyżka miodu

150 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy do piernika

 

Składniki na polewę:

2 łyżki śmietany kremówki (30%)

60 g mlecznej czekolady

 

W garnku roztopić masło, miód, dodać czekoladę, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Ostudzić. Jajka roztrzepać i dodać do masy, następnie dodać konfiturę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie dokładnie połączyć, aby nie było grudek w cieście.

Formę (u mnie w kształcie choinki) ale również może być keksówka o wymiarach 20 x 10 cm wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto.

Piec w 180oC około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Ciasto studzić w formie około 10 minut i wyjąć na kratkę wystudzić.

Przygotować polewę. Do garnka wlać śmietanę kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Polać wierzch ciasta.

Udekorować w dowolny sposób.

Smacznego!

Comments are closed.