Piernik w kształcie choinki
Nie macie jeszcze przepisu na pysznego piernika na święta?
Mam na to radę!
Polecam wypróbować ten przepis na pysznego, wilgotnego piernika czekoladowego z dużą ilością konfitury (można dodać ulubioną: śliwkową, malinową, wiśniową), która nadaje ciastu wilgotności i nie trzeba już przekładać piernika po upieczeniu. Dodatkowo jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia. U mnie upieczony w formie w kształcie choinki prezentuje się wspaniale.
Dla mnie niebo w ustach!
Składniki:
125 g masła
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
1 mały słoik ulubionej konfitury (u mnie konfitura z borówki brusznicy)
2 duże jaja
100 g cukru
1 łyżka miodu
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
Składniki na polewę:
2 łyżki śmietany kremówki (30%)
60 g mlecznej czekolady
W garnku roztopić masło, miód, dodać czekoladę, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Ostudzić. Jajka roztrzepać i dodać do masy, następnie dodać konfiturę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie dokładnie połączyć, aby nie było grudek w cieście.
Formę (u mnie w kształcie choinki) ale również może być keksówka o wymiarach 20 x 10 cm wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto.
Piec w 180oC około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Ciasto studzić w formie około 10 minut i wyjąć na kratkę wystudzić.
Przygotować polewę. Do garnka wlać śmietanę kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Polać wierzch ciasta.
Udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!