Piernik marchewkowy
Przepyszny piernik z dodatkiem dużej ilości startej marchewki i skórki z pomarańczy. Jest puszysty, wilgotny i bardzo aromatyczny, dodatkowym plusem jest szybki czas przygotowania.
Dla mnie palce lizać!
Polecam i życzę miłej soboty : )
Źródło inspiracji: Polska kuchnia regionalna (z moimi zmianami)
Składniki na piernik:
2 szklanki* mąki pszennej
2 szklanki utartej marchwi
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju słonecznikowego
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki kakao
1 1/2 łyżki przyprawy do piernika (domowej)
skórka otarta z jednej pomarańczy
Składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Do misy miksera wlać olej, wsypać cukier i miksować, dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczową. Ciągle miksując dodać porcjami odstawioną mąkę z przyprawami. Formę do wymiarach 25 x 10 cm wysmarować masłem, wysypać mąką i przelać ciasto.
Piec około 1 godziny (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180oC. Ciasto przestudzić w formie.
W garnuszku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika.
Smacznego!
*Szklanka = 250 ml
Przepis bierze udział w VI Festiwalu Pierniczków