Piernik marchewkowy




 

Przepyszny piernik z dodatkiem dużej ilości startej marchewki i skórki z pomarańczy. Jest puszysty, wilgotny i bardzo aromatyczny, dodatkowym plusem jest szybki czas przygotowania. 

Dla mnie palce lizać!

Polecam i życzę miłej soboty : )

Źródło inspiracji: Polska kuchnia regionalna (z moimi zmianami)



Składniki na piernik:

2 szklanki* mąki pszennej

2 szklanki utartej marchwi

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju słonecznikowego

3 jajka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 1/2 łyżeczki kakao

1 1/2 łyżki przyprawy do piernika (domowej)

skórka otarta z jednej pomarańczy

 

Składniki na polewę:

100 g mlecznej czekolady

2 łyżki mleka

 

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.

Do misy miksera wlać olej, wsypać cukier i miksować, dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczową. Ciągle miksując dodać porcjami odstawioną mąkę z przyprawami. Formę do wymiarach 25 x 10 cm wysmarować masłem, wysypać mąką i przelać ciasto.

Piec około 1 godziny (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180oC. Ciasto przestudzić w formie.

W garnuszku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika.

Smacznego!

*Szklanka = 250 ml



Przepis bierze udział w VI Festiwalu Pierniczków 


Comments are closed.