Pierniczkowe misie z polewą czekoladą
Aby osłodzić Wam myśli na temat „końca świata” przygotowałam dla Was pierniczkowe misie oblane polewą czekoladową. W dniu pieczenia pierniczki są miękkie, następnie twardnieją. Należy je przetrzymywać w zamkniętym pojemniku, aby po około tygodniu znowu zmiękły.
Miłego dnia!
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
4 łyżki miodu
25 g roztopionego masła
3 łyżki przyprawy do piernika
1 duże jajko (roztrzepane)
1 1/2 łyżeczki sody
Składniki na polewę:
2 łyżki śmietany kremówki 30%
100 g mlecznej czekolady
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, przyprawę do piernika, cukier i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ciepły miód, masło i jajko. Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie rozwałkować ciasto na blacie i wycinać foremkami ciasteczka (u mnie w kształcie misia).
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach, ponieważ pierniczki sporo urosną.
Piec w 180oC około 12 minut (do suchego patyczka).
W garnuszka wlać śmietanę, zagotować, zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladą. Mieszać do połączenia się składników.
Dekorować wierzch pierniczków.
Smacznego!