Pierniczkowe misie z polewą czekoladą

 

Aby osłodzić Wam myśli na temat „końca świata” przygotowałam dla Was pierniczkowe misie oblane polewą czekoladową. W dniu pieczenia pierniczki są miękkie, następnie twardnieją. Należy je przetrzymywać w zamkniętym pojemniku, aby po około tygodniu znowu zmiękły.

 

Miłego dnia!

 

Składniki:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

4 łyżki miodu

25 g roztopionego masła

3 łyżki przyprawy do piernika

1 duże jajko (roztrzepane)

1 1/2 łyżeczki sody

 

Składniki na polewę:

2 łyżki śmietany kremówki 30%

100 g mlecznej czekolady

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, przyprawę do piernika, cukier i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ciepły miód, masło i jajko. Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po godzinie rozwałkować ciasto na blacie i wycinać foremkami ciasteczka (u mnie w kształcie misia).

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach, ponieważ pierniczki sporo urosną.

Piec w 180oC około 12 minut (do suchego patyczka).

W garnuszka wlać śmietanę, zagotować, zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladą. Mieszać do połączenia się składników.

Dekorować wierzch pierniczków.

Smacznego!

 


Comments are closed.