Pierniczki wg przepisu mojej Babci

 

Zapraszam Was na pierniczki (u mnie w kształcie gwiazdeczek) wg przepisu mojej Babci Marylki, z którego wychodzi parę blaszek puszystych i mięciutkich pierniczków o pięknym zapachu i pysznym smaku.

Są szybkie i proste do zrobienia, nie potrzebują leżakowania, są gotowe od razu do zjedzenia. 

Miłego dnia :)

Składniki:

1 kg mąki

1/2 kg cukru

5 jajek

5-6 łyżek miodu

5 łyżkek przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy

1 kostka masła (250 g)

2 łyżki sody + 2 łyżki wody do rozpuszczenia

3 łyżki śmietany

 

Masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika zagotować w garnku. Do gorącej masy dodać 250 g mąki, rozetrzeć aby nie było grudek i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać roztrzepane widelcem jajka, resztę mąki, śmietanę, sodę rozpuszczoną w ciepłej wodzie i wyrobić gładkie lśniące ciasto.

Ciasto można odłożyć na całą noc do lodówki lub na 1-2 godziny, aby się schłodziło i lepiej wałkowało.

Ciasto rozwałkować na blacie na wysokość około 0,5 cm i wycinać foremkami dowolne kształty.

Piec w 175oC około 10-12 minut.

Smacznego!

Comments are closed.