Pierniczki wg przepisu mojej Babci
Zapraszam Was na pierniczki (u mnie w kształcie gwiazdeczek) wg przepisu mojej Babci Marylki, z którego wychodzi parę blaszek puszystych i mięciutkich pierniczków o pięknym zapachu i pysznym smaku.
Są szybkie i proste do zrobienia, nie potrzebują leżakowania, są gotowe od razu do zjedzenia.
Miłego dnia
Składniki:
1 kg mąki
1/2 kg cukru
5 jajek
5-6 łyżek miodu
5 łyżkek przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
1 kostka masła (250 g)
2 łyżki sody + 2 łyżki wody do rozpuszczenia
3 łyżki śmietany
Masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika zagotować w garnku. Do gorącej masy dodać 250 g mąki, rozetrzeć aby nie było grudek i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać roztrzepane widelcem jajka, resztę mąki, śmietanę, sodę rozpuszczoną w ciepłej wodzie i wyrobić gładkie lśniące ciasto.
Ciasto można odłożyć na całą noc do lodówki lub na 1-2 godziny, aby się schłodziło i lepiej wałkowało.
Ciasto rozwałkować na blacie na wysokość około 0,5 cm i wycinać foremkami dowolne kształty.
Piec w 175oC około 10-12 minut.
Smacznego!