Pierniczki marcepanowe

pierniki marcepanowe (2) pierniki marcepanowe4 pierniki marcepanowe1 pierniki marcepanowe6 pierniki marcepanowe5

Bardzo dobre pierniczki z mojego eksperymentalnego przepisu. Ciasto z dodatkiem masy marcepanowej. Po upieczeniu od razu miękkie, pachnące, aromatyczne. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje i można wycinać ładne kształty.

 

 

Składniki:

400 g mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżka przyprawy piernikowej

150 g miękkiego masła

100 g cukru pudru

3 czubate łyżki miodu

1 jajko

100 g masy marcepanowej

 

Do miski dodać masło, masę marcepanową, jajko, miód, cukier i dokładnie wymieszać ręką lub mikserem. Dodać przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (4-5 mm) na oproszonej mąką stol­nicy. Foremkami wycinać dowolne kształty. Ciastka układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190° C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!

 

pierniki marcepanowe

pierniki marcepanowe7

 

 

Comments are closed.