Pierniczki marcepanowe
Bardzo dobre pierniczki z mojego eksperymentalnego przepisu. Ciasto z dodatkiem masy marcepanowej. Po upieczeniu od razu miękkie, pachnące, aromatyczne. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje i można wycinać ładne kształty.
Składniki:
400 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy piernikowej
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
3 czubate łyżki miodu
1 jajko
100 g masy marcepanowej
Do miski dodać masło, masę marcepanową, jajko, miód, cukier i dokładnie wymieszać ręką lub mikserem. Dodać przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (4-5 mm) na oproszonej mąką stolnicy. Foremkami wycinać dowolne kształty. Ciastka układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190° C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!