Pierniczki glazurowane

Szukacie przepisu na pierniczki idealne!?

Bardzo proszę.

Ekspresowe w wykonaniu, nie wymagające skomplikowanych składników. Bez grama tłuszczu, bo zrobione na kwaśnej śmietanie. Dzięki mojej przyprawie do piernika i skórce pomarańczowej pachną pięknie! Mięciutkie, wilgotne oblane lukrem cytrynowym – pyszne!

Musicie je zrobić, obiecuję, że nie pożałujecie!

Miłej niedzieli :)

Źródło przepisu: Ula (z moimi małymi zmianami)

Składniki na 20 sztuk:

130 g kwaśnej śmietany 18%

½ łyżeczki sody oczyszczonej

200 g cukru

1 jajko

skórka otarta z 1 pomarańczy

2 łyżki kakao

1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki domowej

(przepis tutaj)

330 g mąki pszennej


Składniki na lukier:

sok z cytryny

cukier puder 

trochę gorącej wody

 

Śmietanę umieść w misie miksera, dodać cukier, jajko, sodę oczyszczoną i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać kakao, przyprawę do piernika, skórkę otartą z pomarańczy i przesianą przez sitko mąkę. Ciasto jest dosyć klejące dlatego należy maczać w zimnej wodzie ręce i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 

Układać w sporych odstępach od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce od piekarnika.

Piec około 15 minut w 200oC.

Po wyjęciu z piekarnika maczać jeszcze ciepłe w lukrze (nie zbyt gęstym) i układać na kratce do całkowitego ostygnięcia lukru.

Smacznego!


Comments are closed.