Pierniczki glazurowane
Szukacie przepisu na pierniczki idealne!?
Bardzo proszę.
Ekspresowe w wykonaniu, nie wymagające skomplikowanych składników. Bez grama tłuszczu, bo zrobione na kwaśnej śmietanie. Dzięki mojej przyprawie do piernika i skórce pomarańczowej pachną pięknie! Mięciutkie, wilgotne oblane lukrem cytrynowym – pyszne!
Musicie je zrobić, obiecuję, że nie pożałujecie!
Miłej niedzieli
Źródło przepisu: Ula (z moimi małymi zmianami)
Składniki na 20 sztuk:
130 g kwaśnej śmietany 18%
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru
1 jajko
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki kakao
1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki domowej
(przepis tutaj)
330 g mąki pszennej
Składniki na lukier:
sok z cytryny
cukier puder
trochę gorącej wody
Śmietanę umieść w misie miksera, dodać cukier, jajko, sodę oczyszczoną i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać kakao, przyprawę do piernika, skórkę otartą z pomarańczy i przesianą przez sitko mąkę. Ciasto jest dosyć klejące dlatego należy maczać w zimnej wodzie ręce i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Układać w sporych odstępach od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce od piekarnika.
Piec około 15 minut w 200oC.
Po wyjęciu z piekarnika maczać jeszcze ciepłe w lukrze (nie zbyt gęstym) i układać na kratce do całkowitego ostygnięcia lukru.
Smacznego!