Pierniczki czekoladowe dla św. Mikołaja

 

 

Macie już upominek dla św. Mikołaja, który przyniesie Wam prezenty?

Ja przygotowałam dla Niego intensywnie czekoladowe pierniczki z pomarańczową nutą udekorowane lukrem. Z dodatkiem ciepłego mleka smakują przepysznie.

Mam nadzieję, że św. Mikołajowi przypadną do gustu, bo mnie bardzo smakują :)

Uściski przedświąteczne!

Źródło przepisu: Moje Wypieki

 

Składniki na kilka blaszek pierniczków:

3 i 1/3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki kakao

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)

szczypta soli

skórka otarta z 1 pomarańczy

180 g masła

1 jajko

3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)

55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól – wymieszać i przesiać.

W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.

Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 – 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.

Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca).

Piec w temperaturze 180ºC przez 10 – 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce.

Wystudzone pierniczki udekorować.

Smacznego :)


Comments are closed.