Pierniczki brukowce
Razem z Matką Wariatką upiekłyśmy pierniczki brukowce. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Z ciasta formuje się małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcza w rękach i nadziewa ulubionym nadzieniem, u mnie marmoladą jeżynową domowej roboty. Tajemnica koloru tkwi w skarmelizowanym cukrze i przyprawach korzennych. Polukrowane kakaowym lukrem, dzięki czemu szybko zmiękną. Bardzo smaczne.
Źródło przepisu: Moje Wypieki (z moimi zmianami)
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
80 g cukru
80 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:
marmolada lub powidła śliwkowe, u mnie marmolada jeżynowa
Do niedużego garnuszka wsypać 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody. Zagotować i mieszać do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
Do miski wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą, dodać roztrzepane jajko i masło. Wlać wystudzoną mieszankę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać w rękach, marmoladą nałożyć na środek, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 1 – 2 cm odstępach
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut lub do lekkiego zarumienienia.
Składniki na kakaowy lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
2 – 3 łyżki wrzącej wody
Do szklanki dodać cukier, puder, kakao i wymieszać, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru. Udekorować lukrem pierniczki.
Smacznego! : )