Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami

Czy znasz lepszy deser od tego?

 

Na zimowe wieczory pyszny, zdrowy deser – pieczone jabłko z nadzieniem z żurawiny, orzechów i miodu. Podany z kleksem bitej śmietany i syropem malinowym, pięknie pachnący cynamonem. Podaje przepis na 1 jabłko, ale oczywiście warto zrobić nie tylko dla siebie, ale i Twoich najbliższych :)

Istne niebo dla mojego podniebienia ; )


PS. Dzisiaj urodziny mojej Mamy  

Mamo – wszystkiego naj!



Składniki na 1 jabłko:

duże jabłko

1 łyżka żurawiny

1 łyżka orzechów

szczypta cynamonu

1 łyżeczka miodu


Dodatkowo do dekoracji:

ubita słodka śmietana

syrop malinowy

cynamon

 

Jabłko umyć, odciąć gorną część jabłka (tak  około 1/4 górnej od góry), usunąć gniazdo nasienne wydrążając środek nożem i łyżką, tak aby nie uszkodzić dolnej części. Do środka włożyć żurawinę, orzechy, posypać szczyptą cynamonu i polać łyżeczką miodu.

Przykryć odciętą pokrywką jabłka.

Piec około 30-40 minut w 190oC w naczyniu żaroodpornym.

Udekorować kleksem bitej śmietany, polać syropem malinowym i posypać cynamonem.

Smacznego ; )

Comments are closed.