Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami
Czy znasz lepszy deser od tego?
Na zimowe wieczory pyszny, zdrowy deser – pieczone jabłko z nadzieniem z żurawiny, orzechów i miodu. Podany z kleksem bitej śmietany i syropem malinowym, pięknie pachnący cynamonem. Podaje przepis na 1 jabłko, ale oczywiście warto zrobić nie tylko dla siebie, ale i Twoich najbliższych
Istne niebo dla mojego podniebienia ; )
PS. Dzisiaj urodziny mojej Mamy
Mamo – wszystkiego naj!
Składniki na 1 jabłko:
duże jabłko
1 łyżka żurawiny
1 łyżka orzechów
szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu
Dodatkowo do dekoracji:
ubita słodka śmietana
syrop malinowy
cynamon
Jabłko umyć, odciąć gorną część jabłka (tak około 1/4 górnej od góry), usunąć gniazdo nasienne wydrążając środek nożem i łyżką, tak aby nie uszkodzić dolnej części. Do środka włożyć żurawinę, orzechy, posypać szczyptą cynamonu i polać łyżeczką miodu.
Przykryć odciętą pokrywką jabłka.
Piec około 30-40 minut w 190oC w naczyniu żaroodpornym.
Udekorować kleksem bitej śmietany, polać syropem malinowym i posypać cynamonem.
Smacznego ; )