Paszteciki z kapustą i grzybami
Farsz ze smażonej, kiszonej kapusty, grzybów, cebuli, zawinięty w delikatne ciasto drożdżowe. Co tu gadać? Co tu pisać? Są pyszne! Dlatego zachęcam zrobić je we własnym domu. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu.
Składniki na ciasto:
450 g mąki
30 g drożdży
2 żółtka
200 g ciepłego mleka
1oo g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
1 cebula
500 g pieczarek
50 g podgrzybków
500 g kiszonej kapusty
przyprawy: 1 łyżeczka kminku, szczypta chili, szczypta imbiru
pieprz, sól do smaku
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
mak lub kminek
Do miseczki pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 – 15 minut pod przykryciem do czasu aż na wierzchu powstanie gruba piana.
Do rozczynu z drożdży dodać resztę składników i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulkę, włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką na około 1 – 1 1/2 godziny (aż podwoi objętość). W czasie wyrastania ciasta lub dzień wcześniej przygotować nadzienie.
Cebulę, pieczarki i podgrzybki pokroić w kostkę. Cebulę zaszklić na maśle, następnie dodać oliwę, grzyby, posolić. Dusić aż grzyby zmiękną, a sok, który puszczą wyparuje. Dodać przyprawy i drobno pokrojoną i przepłukaną w zimnej wodzie kapustę, smażyć około 20 minut. Całkowicie ostudzić.
Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt o wymiarach 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 równe części (paski o szerokości około 11 cm). Na brzegu każdego paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik, na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą pasków.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na papier ruloniki (zachować odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby złączenia były na dole. Następnie ostrym nożem pokroić każdy rulon w poprzek co 4-5 cm. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kminkiem lub makiem.
Zostawić do wyrośnięcia na 20 – 30 minut.
Piec w 200 stopniach Celsjusza ok 25 minut (do złotego koloru).
Całkowicie ostudzić i kroić.
Smacznego!