Papryka nadziewana farszem z kaszy gryczanej
Moja kolejna przygoda z produktami firmy SyS. Tym razem do faszerowania papryk użyłam kaszy gryczaną z warzywami. Danie robiłam w moim ulubionym woku, do którego dodałam cukinię, mięso z kurczaka i kiełbasę, cebulę, por i przyprawy. Papryki dodatkowo zapiekłam w piekarniku. Wyszły lekko pikantne, bardzo aromatyczne i smaczne.
Danie bardzo smakowało mojemu R.
Miłego dnia
Składniki:
6 sztuk czerwonej papryki
1 opakowanie (125 g) kaszy gryczanej z warzywami firmy SyS
1 biała cebula
1 średniej wielkości por
4 ząbki czosnku, drobno starte
1 mała cukinia, jeśli jest ekologiczna to kroimy ją razem ze skórką
1 pierś z kurczaka (około 150 g)
100 g ulubionej kiełbasy
2 łyżki oliwy
masło – 12 plasterków
zioła: po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, pieprzu, soli
szczypta imbiru, pieprzu cayenne, kurkumy
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na 2 części. Każdą połówkę oczyścić, wysmarować 1 łyżką oliwy , doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180oC..
Do rozgrzanego woka wlać oliwę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, kiedy cebula nabierze złotego koloru dodać czosnek i pokrojony w plasterki por. Następnie dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i kiełbasę. Smażyć około 10 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię, dodać zioła, przyprawy i dusić pod przykryciem około 15 minut polewając odrobiną wody.
W tym czasie przygotować kaszę firmy SyS wg przepisu na opakowaniu. Kiedy kasza będzie gotowa dodać ją do woka i dusić pod przykryciem dodatkowe 3 minuty. Danie doprawić solą do smaku.
Farsz włożyć w połówki papryki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdej połówce papryki położyć cieniutki plasterek zimnego masła. Piec około 30 minut.
Udekorować świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Proponuję podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!