Pączki pieczone
Jutro Tłusty Czwartek i cała Polska będzie zajadała się pączkami. Chcecie zrobić je w swoim domu? Nie macie jeszcze przepisu, z którego skorzystacie?
Polecam spróbować pieczonych pączków w piekarnika, bez brzydkiego zapachu palonego tłuszczu, bez poparzeń od gorącego oleju, bez większego brudzenia kuchni.
Pewnie się zastanawiacie jak smakują pieczone pączki? Rzecz oczywista, że nie tak samo jak tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu. Pieczone wychodzą bardzo wilgotne, puszyste, mięciutkie, nie są suche w środku, są mniej tłuste niż smażone (wersja dla dbających o linię), ale równie bardzo smaczne jak smażone! Polecam spróbować i napisać w komentarzu pod wpisem co Wy o nich sądzicie.
Źródło przepisu: Kwestia Smaku
Składniki: na 16 sztuk
370 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
170 g masła
100 ml mleka
3 jaja
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
dżem lub marmolada – u dżem malinowy
1 roztrzepane jajo do posmarowania wyrośniętych pączków
cukier puder
gorąca woda
kandyzowana skórka pomarańczy
papilotki do muffinek
Do miski wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby powstała piana.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jaja, bardzo miękkie masło, sól, cukier, dodać zaczyn i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk i ścianek miski.
Uformować kulę, odłożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 – 1 1/2 godziny do podwojenia objętości.
Ciasto ponownie zagnieść, wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, szklanką wycinać kółka, rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć łyżeczkę dżemu, zlepić boki i formować kulkę, włożyć łączeniem do dołu do papilotki.
Pączki odstawić na 1/2 godziny do napuszenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej części.
Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować.
Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i posmarować pączki.
Smacznego!