Owsiane muffinki z rodzynkami
Na górskie śniadanko z górskimi płatkami owsianymi!
Muffinki idealnie nadają się na śniadanko lub na II śniadanie do pracy lub do szkoły, także w gorach będą moim śniadaniowym ratunkiem, bo przecież zawsze na śniadanie zajadam się muesli z jogurtem, mlekiem i owocami. Prawie to wszystko będę miała w tych super zdrowych maleństwach!
Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są naprawdę pyszne!
Przepis znalazłam tutaj na blogu Słodziutko i Wytrawnie – dziękuję!
Składniki:
½ szklanki otrąb owsianych,
½ szklanki górskich płatków owsianych
1 szklanka mleka
½ szklanki rodzynek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
⅓ szklanki cukru
⅓ szklanki oleju
2 jajka
1 jabłko
Otręby, płatki owsiane i rodzynki wymieszać z bardzo gorącym mlekiem. Odstawić na pół godziny, żeby zmiękły i napęczniały. Jabłko obrać i pokroić na małe kawałki.
Wymieszać ze sobą w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i sól. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Połączyć ze sobą zawartość obu misek oraz jabłko i mleko z rodzynkami, otrębami i płatkami owsianymi. Krótko wymieszać – tylko do połączenia się składników. Nie przejmować się grudkami. Nałożyć masę do formy na muffiny. Wierzch udekorować kawałkiem orzecha.
Piec przez 20-25 minut w temperaturze 190 °C.