Old-fashioned cheesecake
Sernik Nigelli Lawson – mojej kulinarnej królowej : )
Kolejny sernik, tym razem z przepisu Nigelli z książki „Kitchen” z moimi małymi zmianami. Zamiast uczyć się do egzaminu z biomechaniki, który mam we wtorek to relaksuje się w domu piekąc kolejne serowe delicje : ) Jest pyszny – ma wspaniały spód, który razem z kremową wartwą sera o delikatnym cytrynowym smaku komponują się idealnie
Trzymajcie kciuki, bo zdanie tego egzaminu kojarzy mi się z jakimś Bożym cudem Pozdrawiam cieplutko, bo w kościach czuję, że idzie wiosna – widać już pierwsze przebiśniegi : – ). Życzę miłego, rozpoczynającego się weekendu
Składniki na spód:
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drobnego cukru
25 g masła
1 jajko
45 ml pełnego mleka
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę (można dodać łyżkę mleka, gdyby masa była zbyt sucha i nie chciała się lepić).
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać kruche ciasto i równomiernie rozłożyć, wcisnąć w blachę, wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstępnie podpiec w temperaturze 170ºC przez 10 minut. Przestudzić.
Składniki na masę serową:
1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
220 g drobnego cukru do wypieków
5 jajka, oddzielnie białka i żółtka
70 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
4 łyżki soku z cytryny
1 cukier waniliowy
300 ml śmietany kremówki
W misie miksera umieścić twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy i krótko zmiksować. Dodać żółtka i zmiksować (tylko do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej). Dodać skrobię, następnie sok z cytryny i krótko zmiksować.
Śmietanę kremówkę delikatnie ubić (powinna być lekko puszysta i dalej lejąca). Białka ubić na sztywno.
Ubitą kremówkę i białka dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.
Tak przygotowaną masę serową wyłożyć delikatnie na przestudzony spód. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.
Smacznego