Nocne bułeczki

 Ty śpisz spokojnie i słodko, a Twoje bułeczki rosną w lodówce :)

 

Wspaniały przepis, który bardzo mi się spodobał, bo nie trzeba wstawać o nieludzkich godzinach. Zagniatasz wieczorem ciasto w szybki sposób, np. mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, wkładasz do lodówki na całą noc i rosną, kiedy śpisz.. a rano formujesz w dowolny sposób bułeczki, czekasz aż ponownie się napuszą i wkładasz do gorącego piekarnika a za 20 minut są ciepłe bułeczki na śniadanie : )

 

 

Składniki na ok 12 dużych bułeczek:

3 szklanki (czyli 250 ml) mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru

40 g drożdży

? szklanki wody

? szklanki mleka

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki oleju słonecznikowego albo oliwy

5 łyżeczek ziół prowansaldzkich

Przygotowanie:

Wieczorem:
Mąki przesiej do miski. Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem w filiżance. Poczekaj, aż się rozpuszczą (można im pomóc delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką). Do mąki dodaj łyżeczkę soli, zioła, dolej mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i wygniataj ciasto przez 5 minut (jeśli klei się do rąk, podsyp mąką). Następnie przykryj miską i zostaw na następne 5 minut. Wyrabiaj jeszcze 3 minuty. Kulkę ciasta włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj i wstawi do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.

Rano:
Ciasto wyłóż na blat i podziel na 12 części. Uformuj bułeczki takich kształtach, jakie ci się podobają. Ja zrobiłam to tak: ciasto podzieliłam na 12 równych kuleczek, następnie każdą z nich uformowałam w wałe. Każdy wałek zawinąć w supeczek, jeden koniec wystający z gorą zawinąć pod spód, a wystający z dołu zawinęłam na górę. Następnie ułóż bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posyp czym lubisz: makiem, sezamem, czarnuszką, słonecznikiem czy kminkiem. Gdy wyrosną włóż je do piekarnika na 20 -25 minut. Na ostatnie 5 minut nastaw termoobieg, będą ładnie zrumienione.

 

Smacznego! 

 

Comments are closed.