?

Miałam zaszczyt przetestować patelnię firmy GreenPan,  (o której przeczytajcie koniecznie poniżej), na której przygotowałam boskie czekoladowe, puszyste, mięciutkie naleśniki, przełożone warstwą delikatnego serka waniliowego, dodatkowo napakowane słodkimi truskawkami.

Z wierzchu udekorowane bitą śmietaną i listkiem mięty – naprawdę robią wrażenie.

Polecam! 

 

Źródło przepisu na naleśniki: Smaki i Aromaty

 

Składniki na naleśniki:

300 g mąki

2 jajka

4 łyżki drobnego cukru

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

500ml mleka

4 łyzki stopionego masła

 

Składniki na nadzienie:

450 g sera białego (u mnie Mój Ulubiony z Wielunia)

150 g serka waniliowego firmy Danio

1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

truskawki w całości albo pokrojone na pół

 

Dodatkowo:

bita śmietana do podania

listki mięty

truskawki

 

Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier.  Dodać mokre składniki i dobrze wymieszać – można mikserem.  Nakryć miskę ściereczka i odczekać 15 minut.

Na patelni rozpuścić odrobinę masła lub łyżeczkę oliwy,  wylać cienką warstwę ciasta i  smażyć naleśniki na  średnim ogniu.  Należy pilnować, bo lubią się przypalać. Po obróceniu na druga tronę piec ok minuty lub krócej.

Serek Danio, ser biały, cukier waniliowy wymieszać dokładnie łyżką i przekładać naleśniki, w środek włożyć po kilka truskawek. Złożyć na pół. Udekorować kleksem bitej śmietany, truskawkami i listkiem mięty.

 

Smacznego!

 

Pragnę przedstawić Wam wspaniałą patelnię firmy GreenPan, którą dostałam w prezencie do przetestowania. Pochodziz kolekcji Kyoto o średnicy 24 cm, dwukolorowa – z zewnątrz czarna, wewnątrz szara, z nieprzywierającą powłoką ceramiczną Thermolon TM CERAMIC, która gwarantuje 60% redukcje emisji CO2, bez ??PTFE (politetrafluoroetylen) – woskową, syntetyczną substancją. Wady praktycznego zastosowania PTFE w gospodarstwie domowym są dobrze udokumentowane. W temperaturze powyżej 260?C PTFE zaczyna się rozkładać. Wydzielające się opary okazały się śmiertelne dla małych zwierząt, takich jak ptaki. W wypadku ludzi, opary te mogą prowadzić do uszkodzenia układu oddechowego, a także powodować mdłości i bóle głowy. Zatem, kiedy przegrzewasz swoją patelnię, szkodzisz nie tylko jej, ale najprawdopodobniej także i swojemu zdrowiu.  ?(¬ródło:http://www.green-pan.pl/pl/misja-247.htm)

Jaka jest moja opinia?

Patelnia jest bardzo dobrze wyważona, ma odpowiedni ciężar i wygodnie się nią operuje w kuchni. Ma komfortową, miękką rączkę, która się nie nagrzewa i świetnie dopasowuje się do kształtu dłoni. Patelnia bardzo dobrze rozprowadza ciepło? po całej powierzchni przez co potrawy równomiernie się smażą, są pięknie zrumienione i chrupiące.

Bardzo mi się podoba, że można na niej przygotowywać potrawy bez dodatku tłuszczu i rzeczywiście przyrzekam z ręką na sercu lub jeśli wolicie na słowo harcerza, że nic się nie przykleja!

Patelnia jest bardzo łatwa w utrzymaniu, dzięki temu, że jedzenie się nie przykleja wystarczy umyć ją pod ciepłą wodą miękką gąbeczką, wytrzeć do sucha i wygląda jak nowa!

Dodatkowo firma zapewnia 2 letnią gwarancję na powłokę.

Warto wspomnieć, że patelnia nadaje się do użytkowania: 

1. w piekarniku do 180oC

2. na kuchence gazowej

3. na kuchence elektrycznej

4. na płycie ceramicznej

5. na kuchence halogenowej

6. na płycie indukcyjnej,

także patelnia jest przystosowana do każdego typu kuchni ;-)

Do tego ratujemy środowisko. Nie zawiera ?PTFE oraz PFOA.?? Taka ciekawostka, że „odpowiedzialny” człowiek powinien emitować jedynie 1 tonę CO2 rocznie, Obecnie statystyczny Chińczyk emituje 4 tony, Europejczyk – 12 ton, a Amerykanin – 25 ton. Zmiana klimatu stała się faktem i stanowi jedno z największych środowiskowych, społecznych i ekonomicznych zagrożeń, przed którymi stoi nasza planeta. ?Podczas przygotowania potraw na patelni Green Pan nie wydzielą się żadne toksyczne opary, ?wydzielanie CO2 jest mniejsze, a my możemy się cieszyć znakomitą jakością i smakiem naszych potraw.

 

?Co zapewnia producent?

Zdrowe i przyjazne środowisku:

  1. 1

    Nieprzywierająca technologia Thermolon TM ; naturalna, oparta na minerałach powłoka. Nie zawiera żadnych potencjalnie niebezpiecznych substancji; całkowicie wolna od PTFE, nie zawiera oleju silikonowego. Produkowana bez udziału PFOA i nakładana w sposób przyjazny środowisku. Rezultat: o 60% mniejsza emisja CO 2 . Żaroodporna nawet w wysokich temperaturach. Jeśli przypadkowo przegrzejesz patelnię, nawet do 450?C, nie wydzielą się żadne toksyczne opary, a powłoka nie pokryje się pęcherzami ani nie będzie się złuszczać. Zastosowanie aluminium z upcyklingu do produkcji patelni.

  2. 2

    Aluminium o dużej gęstości oraz wnętrze produktu pokryte powłoką Thermolon TM pozwala na perfekcyjne rozłożenie ciepła,       co z kolei powoduje, że potrawy są ugotowane równomiernie i świetnie wysmażone. Ryzyko powstawania pojedynczych gorących miejsc jest całkowicie wyeliminowane. Przezroczyste, szklane pokrywki ułatwiają użytkowanie. Ergonomiczne, nienagrzewające się, miękkie uchwyty. Powłoka Thermolon TM działa jak izolator, który zatrzymuje ciepło, soczystość potrawy i jej smak. Zachowanie tych właściwości pozwala na przygotowanie doskonałego dania.

Firma zapewnia,  że powłoka ThermolonTM Rocks jest wyjątkowo trwała, odporna na zarysowania i przegrzanie, łatwa do czyszczenia, także życzcie mi długiego i przyjemnego użytkowania, bo zapowiada się naprawdę dobrze! : )?

 

Jestem jak najbardziej na tak, planuje dokupić jeszcze pokrywkę do patelni, a Wam naprawdę polecam produkty firmy GreenPan, a jeśli chcecie się dowiedzieć więcej zapraszam na stronę 

http://www.green-pan.pl/pl/home-245.htm?

Pozdrawiam serdecznie,

pieczarka mysia ?


Share this article