Najłatwiejsze bułki pszenno-żytnie
Zapraszam na śniadanie
Cudownie pachnące bułeczki, bardzo proste i smaczne. Idealnie i szybko się zagniatają i łatwo z nich uformować zgrabne kuleczki, bo ciasto jest bardzo plastyczne i elastyczne – ideale dla alergików, bo bez mleka, bez jajek. Mają cieniutką i chrupiącą skorupkę a miękkie i delikatne wnętrze, pasujące do wszystkiego ( u mnie jak zwykle na słodko – z białym serem i nutellą śliwkową):)
Bułki po upieczeniu można zamrozić.
Autorka przepisu: Agata
Składniki na 10 bułeczek:
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej typ 1400 (może być innego typu, np. 700)
300 ml wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
W misce wymieszać 100 ml wody i drożdże, dodać 2 łyżki mąki pszennej. Odstawić na 10-15 minut, aż na powierzchni mieszaniny pojawią się bąble. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, miękkie ciasto.
Przykryć miskę folią lub ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto urośnie ponad dwukrotnie).
Podzielić ciasto na 10 części i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż bułeczki podwoją objętość (ok. 40 minut).
Piec 12-15 minut w temp. 200 stopni.
Smacznego!