Murzynek ze śmietaną i polewą czekoladową
Murzynek. Każdy zna i lubi to ciasto. Zawsze smakuje, a co jest dodatkowym plusem nie wymaga dużego nakładu czasu.
Pyszne, wilgotne, puszyste kakaowe ciasto, z wyczuwalnym smakiem dżemu z czarnej porzeczki, przełożone słodką śmietaną.
Z wierzchu polane mleczną czekoladą.
Mojemu R. smakował bardzo, także jak najbardziej polecam!
Składniki ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody
1 szklanka mleka
1/2 szklanki roztopionego masła
4 łyżki kakao
3 jajka
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Składniki na masę:
350 ml śmietany 30%
1 1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo
3 łyżki śmietany 30%
100 g mlecznej czekolady
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i energicznie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Przelać gotową masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 23 cm.
Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180oC. Odłożyć do całkowitego wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawić na chwilę.
Kiedy ciasto będzie już chłodne przekroić je na pół w poprzek i bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno dodając na koniec cukier waniliowy i żelatynę, miksować szybko do połączenia i wyłożyć na wierzch dolnego blatu ciasta przykryć drugim i lekko docisnąć, aby się zlepiły.
Na koniec roztopić czekoladę na parze, dodać śmietanę kremówkę, wymieszać łyżką do powstania gładkiej masy i polać wierzch murzynka.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!