Murzynek z wiśniami

Pogodzenie interesów

Mój R. uwielbiam wszystko co z wiśniami, a ja wszystko co czekoladowe, dlatego połączyłam nasze 2 ulubione smaki i tak wyszło dzisiejsze ciasto : )

Jest pyszne.. bardzo czekoladowe, wiśniowe, oblane czekoladową polewą. Delikatne, wilgotne, rozpływające się w ustach!

Ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, proste, a dodatkowym plusem jest to, że nie trzeba oddzielnie przygotowywać polewy – wystarczy odlać na początku przygotowania ciasta 1/3 szklanki kakaowej polewy i gotowe!

Każdemu z nas wkładam kawałek ciasta na drugie śniadanie na uczelnie, a Wam życzę miłego wtorku ; )




 

Składniki:

1/2 kostki margaryny

3/4 szkl cukru

1/3 szkl wody

2 duże łyżki kakao

1 i 1/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1/3 szklanki wydrylowanych wiśni

Piekarnik nastawić na 175°C.


Masło włożyć do garnka, wlać wodę i postawić na palniku. Wsypać cukier i kakao i doprowadzić do wrzenia mieszając, żeby powstała gładka masa. Po zagotowaniu odlać 1/3 szklanki i odstawić. Masę w garnku zostawić do wystudzenia. Do letniej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać wiśnie i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do masy. Ciasto wyłożyć do formy (u mnie keksówka o długości 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą.

Piec ok 50 minut (do suchego patyczka).


Polewę, którą odlożyliśmy w szklance podgrzać, chwilę pogotować, aż trochę zgęstnieje i polać nią ciasto. Aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne, można przed polaniem ciasto ponakłówać widelcem, aby polewa trochę wsiąkła w ciasto.

Smacznego!