Murzynek z konfiturą wiśniową i polewą czekoladową

Przepyszne ciasto czekoladowe, a dokładnie murzynek z dodatkiem konfitury wiśniowej, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, długo zatrzymuje świeżość i pięknie pachnie wiśniami. Polane obficie polewą czekoladą zaspokaja głód na czekoladę. Szybkie i proste do zrobienia, a smakuje naprawdę pysznie!

Polecam!

¬ródło przepisu: Moje Wypieki (z małymi zmianami)

 

Składniki:

125 g masła

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

300 g konfitury wiśniowej

120 g drobnego cukru 

2 duże jajka, roztrzepane

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odstawić.

W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąkę. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez około 50 – 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.

Polewa czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady

80 g śmietany 18% (ważne, aby była w temperaturze pokojowej)

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać małymi porcjami śmietanę i mieszać do połączenia się składników. Po lekkim ostudzeniu polać wierzch ciasta.

Smacznego :-)