Muffiny z truskawkami
Z okazji dzisiejszego święta, z czerwonym akcentem muffiny z truskawkami. Puszyste, wilgotne, delikatne i ładnie wyrośnięte. Bardzo łatwe i proste w wykonaniu. Polecam!
Miłego dnia : – )
Składniki na 12 sztuk:
12 dużych truskawek lub 24 małych
2 szklanki mąki (bardziej niepełne niż ubite)
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki drobnego cukru
2 duże jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce połączyć składniki mokre: jajka, maślankę i olej i dodać do suchych składników. Wszystkie składniki wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. Na wierzch poukładać pokrojone truskawki. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 oC, aż będą złotobrązowe.
Ostudzić na kratce.
Smacznego