Muffinowe ciasto z jagodami

 

 

Pyszne, delikatne, puszyste, mięciutkie, jogurtowe ciasto z jagodami (u mnie mrożonymi) przypominającymi utęskniony smak lata.

Ciasto szybkie, proste idealne do popołudniowej kawy.

Polecam i pozdrawiam serdecznie!


Źródło przepisu: Kulinarne Spotkania

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki cukru

2 jajka

1/2 szklanki oleju

1 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

ok. 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Sypkie produkty wymieszać w jednej misce. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej, jogurt i wymieszać. Dodać suche składniki i całość wymieszać łyżką. Foremkę o wymiarach 20 x 32 cm lub 22 x 24 cm (wtedy ciasto będzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wierzch posypać jagodami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Comments are closed.