Muffinowe ciasto z jagodami
Pyszne, delikatne, puszyste, mięciutkie, jogurtowe ciasto z jagodami (u mnie mrożonymi) przypominającymi utęskniony smak lata.
Ciasto szybkie, proste idealne do popołudniowej kawy.
Polecam i pozdrawiam serdecznie!
Źródło przepisu: Kulinarne Spotkania
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
ok. 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
Sypkie produkty wymieszać w jednej misce. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej, jogurt i wymieszać. Dodać suche składniki i całość wymieszać łyżką. Foremkę o wymiarach 20 x 32 cm lub 22 x 24 cm (wtedy ciasto będzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wierzch posypać jagodami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!