Muffinki z malinami i mleczną czekoladą
Dzień dobry!
Do porannej kawy i na osłodę zimnego (bo we Wrocławiu -13 na termometrach) poranka polecam pyszne, wilgotne, kakaowe muffinki z dodatkiem mrożonych malin i kawałków mlecznej czekolady.
Miłego dnia ; )
Przepis własny.
Składniki na 10 muffinek:
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
100 g mlecznej czekolady, pokrojonej w kostkę
1 szklanka malin (u mnie mrożone)
Uwaga! Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek.
W drugiej misce wymieszać jajka, masło, jogurt.
Połączyć łyżką zawartość obu misek, kiedy ciasto będzie gładkie, dodać czekoladę i maliny, lekko mieszając, aby nie zmiażdżyć owoców.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wkładać ciasto do każdego otworu do 2/3 wysokości.
Piec w 180oC około 35 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!