Muffinki z dżemem truskawkowym

Sposób na coś słodkiego w 30 minut :) 

Nie masz nic słodkiego w domu, a zaraz będą u Ciebie goście? Mam sposób ; ) Masz dżem truskawkowy? – napewno masz! Masz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, olej? Pewnie, że tak! Trochę maślanki, którą można zastąpić jogurtem lub śmietaną napewno znajdzie się w Twojej lodówce. Teraz miska, łyżka i łączymy wszystkie składniki, wkładamy na 25 minut do piekarnika i gotowe! Goście będą zachwyceni ; ) 

Ja niestety trochę swoje za bardzo przypiekłam, bo poszłam tylko wyrzucić śmieci, a tu sąsiad – który uwielbia mnie zagadywać, też bardzo cenię sobie z nim rozmowy, ale wiem, że to nie była idealna pora :)

Delikatne, w środku bardzo puszyste, wilgotne muffiny z dżemem truskawkowym w cieście i kleksem dżemu, który podczas pieczenia wędruje do środka muffinki, który sprawia podczas degustacji miłą niespodziankę – rozpływają się w ustach i nie da się zaprzestać na jednej ; )

 

 


Składniki na 12 muffinów:

1/2 szkl. oleju

2 jajka

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody

1 szklanki cukru

2 szklanki mąki

1/2 szklanki dżemu truskawkowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki maślanki

+ ok 6 łyżeczek dżemu na kleksy na wierzch

 

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć maślankę, olej, dżem truskawkowy i wlać do miski z suchymi składnikami. Krótko, niedbale wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać foremki do 3/4 ich wysokości na wierzch każdej muffinki położyć kleks dżemu i piec w temperaturze 200oC przez ok. 25 minut.

Smacznego ;)

 


Comments are closed.