Delikatne, waniliowo – cynamonowe muffinki z dodatkiem owoców – jabłka i gruszki chińskiej :) Idealne na śniadanie lub jako przekąska do pracy lub szkoły.

Pysznie smakują jeszcze ciepłe ze szklanką mleka, polecam!

 

Składniki:

250 g mąki pszennej

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (60 g)

1/2 szklanki cukru

100 g masła

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka

2 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 jabłko

1 gruszka chińska – nashi (lub zastąpić jabłkiem)

Masło utrzeć mikserem z masłem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować około 10 minut. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cynamon budyń, sodę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy jajeczno maślanej razem z mlekiem i wymieszać.

Jabłko i Nashi obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać masę do 2/3 wysokości każdego otworu.

Piec w 180oC około 30 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!