Muffinki śniadaniowe z owocami (jabłkiem i gruszką chińską)
Delikatne, waniliowo – cynamonowe muffinki z dodatkiem owoców – jabłka i gruszki chińskiej Idealne na śniadanie lub jako przekąska do pracy lub szkoły.
Pysznie smakują jeszcze ciepłe ze szklanką mleka, polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (60 g)
1/2 szklanki cukru
100 g masła
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 jabłko
1 gruszka chińska – nashi (lub zastąpić jabłkiem)
Masło utrzeć mikserem z masłem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować około 10 minut. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cynamon budyń, sodę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy jajeczno maślanej razem z mlekiem i wymieszać.
Jabłko i Nashi obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać masę do 2/3 wysokości każdego otworu.
Piec w 180oC około 30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!