łaciate babeczki

 

Babka marmurkowa w tym tygodniu już była – dzisiaj czas na łaciate jak krówki – muffinki czekoladowo – waniliowe : ) Są mięciutkie, wilgotne, o wspaniałym zapachu i smaku!

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

2 średnie jajka

250 ml mleka

7 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła, roztopionego ostudzonego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki kakao

1 opakowanie cukru waniliowego

 

W jednym naczyniu wymieszać makę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połaczyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników.

Podzielić na 2 części, do jednaj dodać kakao, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać na zmianę – po łyżeczce ciemnego i jasnego ciasta.

Piec około 20 minut w temperaturze 200oC. Studzić na kratce.

Smacznego :)