Muffinki jak pączki (doughnut muffins)

Dzisiaj Tłusty Czwartek : )

 

Jak byłam mała robiliśmy konkurs – kto zje więcej wielkich, tłustych, ociekających lukrem pączków. Dzisiaj wiem, że nie dam rady temu zadaniowi, bo przez studia studentowi kurczy się żołądek i każda kobietka przecież dba o swoją linię ; )

Szczerze mówiąc nie lubię zapachu smażonego tłuszczu, dlatego na to święto postanowiłam upiec muffinkowe pączki. Są bardzo maślane, cudownie pachnące, delikatne. Jak każde muffinki bardzo szybkie do wykonania, w środku z nadzieniem. Obtoczone w cynamonowej posypce smakują znakomicie! : )

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu Wielkiego Postu, podczas którego katolicy powinni zachowywać wstrzemięźliwość.

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką.

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła – mówi staropolskie przysłowie. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. [źródło:http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82usty_czwartek]

 

 

Składniki na 9 sztuk:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/3 szklanki roztopionego masła

3/4 szklanki cukru

1 jajko

3/4 szklanki mleka

Ponadto:

około 60 g masła, roztopionego

1/3 – 1/2 szklanki drobnego cukru

1 łyżka cynamonu

9 łyżeczek ulubionej konfitury

Tradycyjnie jak na muffiny: w jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek napełnić 1 łyżką ciasta,  nałożyć łyżeczkę konfitury i przykryć resztą ciasta do 3/4 wysokości foremki.

 Piec w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.

Smacznego :)

Comments are closed.