Muffinki jabłkowo – kakaowe

Sobotni wieczór i coś słodkiego

 

Muffinki są bardzo szybkie w wykonaniu i do tego bardzo smaczne, że zawsze chce się sięgnąć po dokładkę. Ciasto jest bardzo delikatne, ale zarazem wilgotne. W środku niespodzianka – kawałki jabłka w połączeniu z kakaem komponują się świetnie! Idealne na sobotni wieczór, bo dzisiaj w Ostrzeszówku świętujemy R. inżynierkę : )

 

Składniki na 12 muffinek:

2 szklanki mąki pszennej białej

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao dobrej jakości

1 szklanka mleka

3 łyżki oleju roślinnego

1 jajko

3 średnie jabłka, pokrojone w kostkę


Włączyć piekanik na 180oC.

W jednej misce połączyć: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. W drugiej misce wymieszać jajko, olej i mleko. Mokre składniki przelać do miski z suchymi i dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w dość drobną kostkę. Dodać do masy muffinkowej. Wymieszać delikatnie, aby nie zmiażdżyć jabłek. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.

Piec ok. 20-25 minut.

Smacznego!

 

Comments are closed.