Muffinki bananowe z dodatkiem kakao
Ekspresowe muffinki bananowe z kakaowym akcentem.
Z przepisu wyszło 9 małym muffinek, który zniknęły w również szybki sposób jak się je robi. Proste, mało pracochłonne, puszyste, nie za słodkie. Wystarczy mieć wszystki składniki w domu i do pracy, aby po chwili mieć coś pysznego i słodkiego do kawy
Miłego dnia Kochani!
Składniki na 9 muffinek:
1 szklanka mąki
1/3 szklanka cukru
1/3 szklanka oleju roślinnego
2 bardzo dojrzałe banany (z czarnymi kropkami)
2 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
W misce, widelcem rozgnieść banany, to nich dodać cukier, jajka, olej i dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z mokrymi składnikami. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i połączyć z ciastem.
Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdego otworu dawać po 1 łyżce jasnego ciasta, a na to 1 łyżkę ciemnego i zrobić 2 „ósemki” wykałaczką, aby powstały fale.
Na wierzch można dać odrobinę pokrojonej na małe kawałki mlecznej czekolady.
Piec około 15-20 minut w 200oC.
Smacznego