Muffinki bananowe z dodatkiem kakao

Ekspresowe muffinki bananowe z kakaowym akcentem.

Z przepisu wyszło 9 małym muffinek, który zniknęły w również szybki sposób jak się je robi. Proste, mało pracochłonne, puszyste, nie za słodkie. Wystarczy mieć wszystki składniki w domu i do pracy, aby po chwili mieć coś pysznego i słodkiego do kawy ;-)

Miłego dnia Kochani!


Składniki na 9 muffinek:

1 szklanka mąki

1/3 szklanka cukru

1/3 szklanka oleju roślinnego

2 bardzo dojrzałe banany (z czarnymi kropkami)

2 jajka

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

W misce, widelcem rozgnieść banany, to nich dodać cukier, jajka, olej i dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z mokrymi składnikami. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i połączyć z ciastem.

Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdego otworu dawać po 1 łyżce jasnego ciasta, a na to 1 łyżkę ciemnego i zrobić 2 „ósemki” wykałaczką, aby powstały fale. 

Na wierzch można dać odrobinę pokrojonej na małe kawałki mlecznej czekolady.

Piec około 15-20 minut w 200oC.

Smacznego ;-)



Comments are closed.