Mini rogaliki krucho – drożdżowe
Rogaliki wręcz idealne!
Krucho – drożdżowe nadziane konfiturą różaną. Z przepisu wychodzi około 45 mini kruchych, delikatnych rogaliczków – idealnych na jeden kęs! Ciasto nie jest za słodkie, dlatego polecam je delikatnie polukrować.
Takie rogaliki mogłabym jeść codziennie, a Wy?
Miłego dnia ; )
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g masła
200 g kwaśnej śmietany (18%)
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60 g świeżych drożdży
+ słoik ulubionej konfitury/powideł/marmolady
W misce połączyć drożdże, cukier i 2 łyżki śmietany. Połączyć składniki i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
Mąkę połączyć z masłem, dodać wyrośnięty zaczyn, cukier waniliowy i resztę śmietany. Zagnieść gładkie ciasto. Miskę włożyć do lodówki na całą noc przykrywając folią.
Następnego dnia ciasto podzielić na 5 części, z każdej wyciąć okrąg i dzielić go na trójkąty. Na wierzch każdego położyć nadzienie i zwijać w zgrabny rogalik.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180oC około 20 minut do lekko złotego koloru.
Polukrować lub posypać cukier pudrem.
Smacznego!