Mini pizze – idealne!
Skusisz się na mini pizzę na delikatnym drożdżowym cieście z moimi ulubionymi dodatkami: serem, cebulą, pomidorami, pieczarkami, ziołami i sosem pomidorowym? Taka pizza w wersji mini jest łatwiejsza w obsłudze – bez krojenia i brudzenia rąk. Taki obiad zrobiłam na piknik nad rzeką – bardzo nam smakowały. To również świetny pomysł na przekąskę na imprezę – obiecuję, że znikną wszystkie ; )
Składniki na ciasto:
300 g mąki + 2 łyżki
3/4 szklanki wody
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów bez skórki
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy extra vergine
Ulubione dodatki (u mnie):
pokrojone w plasterki pieczarki
pokrojone w plastry cebula
świeże pomidory
starty żółty ser (typ mozzarella)
W ciepłej wodzie rozprowadzić drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki, zostawić na 10-12 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę i wyrobić gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Uformować w kulkę i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę lub nieco dłużej (ciasto powinno podwoić objętość). Z ciasta uformować 12 płaskich placuszków. Ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
W trakcie wyrastania ciasta robić sos: na patelnię włożyć pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i oliwą. Gotować przez około 12 minut, aż woda wyparuje. Na koniec dodać przecier, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Każdy posmarować łyżką sosu, ułożyć ulubione dodatki, posypać z wierzchu serem i piec w 220oC około 15 minut.
Smacznego!