Mini pizze – idealne!

mini pizza1 mini pizza2

mini pizza3

mini pizza6

 

Skusisz się na mini pizzę na delikatnym drożdżowym cieście z moimi ulubionymi dodatkami: serem, cebulą, pomidorami, pieczarkami, ziołami i sosem pomidorowym?  Taka pizza w wersji mini jest łatwiejsza w obsłudze – bez krojenia i brudzenia rąk. Taki obiad zrobiłam na piknik nad rzeką – bardzo nam smakowały. To również świetny pomysł na przekąskę na imprezę – obiecuję, że znikną wszystkie ; )

 

Składniki na ciasto:

300 g mąki + 2 łyżki

3/4 szklanki wody

20 g świeżych drożdży

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów bez skórki

1 łyżka przecieru pomidorowego

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżka oliwy extra vergine

 

Ulubione dodatki (u mnie):

pokrojone w plasterki pieczarki

pokrojone w plastry cebula

świeże pomidory

starty żółty ser (typ mozzarella)

 

W ciepłej wodzie rozprowadzić drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki, zostawić na 10-12 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę i wyrobić gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Uformować w kulkę i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę lub nieco dłużej (ciasto powinno podwoić objętość). Z ciasta uformować 12 płaskich placuszków. Ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.

W trakcie wyrastania ciasta robić sos: na patelnię włożyć pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i oliwą. Gotować przez około 12 minut, aż woda wyparuje. Na koniec dodać przecier, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Każdy posmarować łyżką sosu, ułożyć ulubione dodatki, posypać z wierzchu serem i piec w 220oC około 15 minut.

Smacznego!

mini pizza4

mini pizze5

Comments are closed.