Maślankowe ciasto z rabarbarem

Ciasto na maślance na niedzielę.

 

Macie ochotę na szybkie ciasto do niedzielnej, popołudniowej kawy? Mam przepis, który spokojnie zaspokoi Wasze wszystkie oczekiwania! Kolejne do kolekcji z rabarbarem!

Każdy kawałek tego pysznego ciasta jest: Wilgotny, puszysty, idealnie słodki, mięciutki, z chrupiącą maślaną kruszonką, lekko kwaskowaty od rabarbaru, aromatyczny i pięknie pachnący. Musiałam się powstymać żeby nie sięgnąć po 2 dokładkę. Polecam!

Bardzo szybkie do przygotowania. Czy można czegoś więcej oczekiwac od ciasta? Chyba nie, bo jest idealne ; )

 

 

Składniki na ciasto: 

200 ml maślanki

150 ml cukru

1 duże opakowanie cukru waniliowego

500 ml mąki

2 duże jajka lub 3 małe

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml stopionego masła (wystudzonego)

***

1 szklanka = 250 ml

***


Składniki na kruszonkę:

1 łyżka miękkiego masła

3 łyżki mąki

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

 

Dodatkowo:

około 250 g rabarbaru

 

Przygotować rabarbar – umyć, wysuszych, obrać i pokroić na kawałki o długości około 2 cm. 

W jedej misce wymieszać mokre składniki: wbić jajka i je roztrzepać, dodać maślankę, stopione wystudzone masło i wszystko porządnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Miskę z suchymi składnikami przesypać do mokrych składników i wymieszać aż do połączenia wszystkich składników. 

Przygotować formę o średnicy 22 cm, wysmarować dno i boki masłem, obsypać delikatnie mąką i przelać do niej gotowe ciasto. Na wierzch wyłożyć kawałki rabarbaru i lekko docisnąć ręką w ciasto. Aby przygotować kruszonkę należy wszystkie składniki połączyć i zlepić w drobne grudki. Posypać nią wierzch  (jeśli nie planujecie kruszonki w sowim cieście ewentualnie wierzch można delikatnie posypać cukrem waniliowym).

Piec około 35 – 45 minut (do suchego patyczka) w 180oC. Ciasto studzić w formie przez około 1,5 godziny. Następnie przełożyć wystudzone ciasto na talerz i posypać wierzch delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego ; )


Comments are closed.