Maślankowe ciasto z rabarbarem
Ciasto na maślance na niedzielę.
Macie ochotę na szybkie ciasto do niedzielnej, popołudniowej kawy? Mam przepis, który spokojnie zaspokoi Wasze wszystkie oczekiwania! Kolejne do kolekcji z rabarbarem!
Każdy kawałek tego pysznego ciasta jest: Wilgotny, puszysty, idealnie słodki, mięciutki, z chrupiącą maślaną kruszonką, lekko kwaskowaty od rabarbaru, aromatyczny i pięknie pachnący. Musiałam się powstymać żeby nie sięgnąć po 2 dokładkę. Polecam!
Bardzo szybkie do przygotowania. Czy można czegoś więcej oczekiwac od ciasta? Chyba nie, bo jest idealne ; )
Składniki na ciasto:
200 ml maślanki
150 ml cukru
1 duże opakowanie cukru waniliowego
500 ml mąki
2 duże jajka lub 3 małe
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml stopionego masła (wystudzonego)
***
1 szklanka = 250 ml
***
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka miękkiego masła
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
około 250 g rabarbaru
Przygotować rabarbar – umyć, wysuszych, obrać i pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
W jedej misce wymieszać mokre składniki: wbić jajka i je roztrzepać, dodać maślankę, stopione wystudzone masło i wszystko porządnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Miskę z suchymi składnikami przesypać do mokrych składników i wymieszać aż do połączenia wszystkich składników.
Przygotować formę o średnicy 22 cm, wysmarować dno i boki masłem, obsypać delikatnie mąką i przelać do niej gotowe ciasto. Na wierzch wyłożyć kawałki rabarbaru i lekko docisnąć ręką w ciasto. Aby przygotować kruszonkę należy wszystkie składniki połączyć i zlepić w drobne grudki. Posypać nią wierzch (jeśli nie planujecie kruszonki w sowim cieście ewentualnie wierzch można delikatnie posypać cukrem waniliowym).
Piec około 35 – 45 minut (do suchego patyczka) w 180oC. Ciasto studzić w formie przez około 1,5 godziny. Następnie przełożyć wystudzone ciasto na talerz i posypać wierzch delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego ; )