Maślankowe ciasto z jabłkami i czekoladą
Tęsknota za blogowaniem i maślankowiec
Na wstępie pragnę przeprosić z całego serca, że zaniedbuję Wasze cudowne blogi, na widok których dostaję ślinotoku, że rzadko tutaj ostatnio bywam, ale jest to spowodowane brakiem internetu w nowym mieszkaniu we Wrocławiu, ale to kwestia czasu i niebawem będę już cały czas z Wami (już nie mogę się doczekać).
W ramach przeprosin zapraszam serdecznie na kawałek ciasta, które jest naprawdę pyszne! Wilgotne, maślankowe (jedno z moich ulubionych!, jak w składnikach na ciasto jest maślanka od razu wiem, że wyjdzie boskie!), z kawałkami czekolady, pokrojonymi w kostkę jabłkami, cynamonowym aromatem, delikatnie posypane kakao ze szklankę ciepłego mleka smakuje rewelacyjnie!
Pozdrawiam i tęsknię
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 ½ szklanki maślanki
½ szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
4 jajka
50 g gorzkiej czekolady
3 jabłka
Piekarnik włączyć na 180oC.
Czekoladę drobno posiekać i odłożyć na bok.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, posypać cynamonem i odłożyć
Jajka ubić na pusztą masę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie do misy miksera dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Dokładnie wymieszać. Wlać maślankę na zmianę z olejem. Na koniec dodać czekoladę i jabłka.
Formę o wymiarach 23 x 23 cm wysmarować masłem, obsypać mąkę i przelać gotową masę.
Piec 45-50 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu można delikatnie oprószyć kakao.
Smacznego!