Marbré au chocolat parfumé a l’orange

Wszystko kwitnie wokół i pycha ciasto

 

Na zakończenie miłego weekendu upiekłam bardzo fajne i ciekawe w smaku ciasto pomarańczow0 – kakaowe ciasto. Jasna masa ze skórką i sokiem z pomarańczy, a ciemne z kakao i mlekiem.

Ciasto jest pyszyste, dość wilgotne, ma świetną, chrupiącą skórkę i smakuje rewelacyjnie! Idealne do porannej lub popołudniowej kawy.

Wczoraj wychodząc na wieczorną mszę studencką zabraliśmy po kawałku na drogę – żałowaliśmy, że ukroiłam po małym kawałku, bo te ciasto należy do grona wypieków – „nie da się zaprzestań na jedym kawałku” ; ).

Polecam serdecznie i życzę miłego tygodnia ; )



Składniki na ciasto:

175 g cukru pudru (dałam 120 g zwykłego)

175 g masła lub twardej margaryny

175 g mąki pszennej

2 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao w proszku

2 łyżki mleka (lub rumu)

3 łyżki soku pomarańczowego

skórka otarta z małej sparzonej pomarańczy

1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej


Cukier utrzeć z masłem na pulchną masę. Stopniowo dodawać jajka i dokładnie ucierać. Połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać kakao i mleko (lub alkohol), a do drugiej skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Przygotować fomę (u mnie tortownica z kominem o średnicy ) – wysmarować ją masłem i opsypać kaszkę manną albo mąką. Łyżką nakładać na przemian obie masy – raz jasna, raz ciemna i zamieszać wykałaczką, aby powstał efekt marmuru.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut lub do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut do przestygnięcia, następnie przełożyć na metalową kratkę i polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Comments are closed.