Marbré au chocolat parfumé a l’orange
Wszystko kwitnie wokół i pycha ciasto
Na zakończenie miłego weekendu upiekłam bardzo fajne i ciekawe w smaku ciasto pomarańczow0 – kakaowe ciasto. Jasna masa ze skórką i sokiem z pomarańczy, a ciemne z kakao i mlekiem.
Ciasto jest pyszyste, dość wilgotne, ma świetną, chrupiącą skórkę i smakuje rewelacyjnie! Idealne do porannej lub popołudniowej kawy.
Wczoraj wychodząc na wieczorną mszę studencką zabraliśmy po kawałku na drogę – żałowaliśmy, że ukroiłam po małym kawałku, bo te ciasto należy do grona wypieków – „nie da się zaprzestań na jedym kawałku” ; ).
Polecam serdecznie i życzę miłego tygodnia ; )
Składniki na ciasto:
175 g cukru pudru (dałam 120 g zwykłego)
175 g masła lub twardej margaryny
175 g mąki pszennej
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao w proszku
2 łyżki mleka (lub rumu)
3 łyżki soku pomarańczowego
skórka otarta z małej sparzonej pomarańczy
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Cukier utrzeć z masłem na pulchną masę. Stopniowo dodawać jajka i dokładnie ucierać. Połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać kakao i mleko (lub alkohol), a do drugiej skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Przygotować fomę (u mnie tortownica z kominem o średnicy ) – wysmarować ją masłem i opsypać kaszkę manną albo mąką. Łyżką nakładać na przemian obie masy – raz jasna, raz ciemna i zamieszać wykałaczką, aby powstał efekt marmuru.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut do przestygnięcia, następnie przełożyć na metalową kratkę i polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!