Makowiec z wiśniami
Najpyszniejszy makowiec jaki jadłam w życiu. Na kruchym, smacznym spodzie. Masa makowa jest wymieszana z ugotowanym wcześniej budyniem, dlatego jest wilgotna i nie kruszy się podczas krojenia. Na wierzchu poukładane są wiśnie z syropu, które idealnie komponują się z makiem. Do tego ozdobna kratka na górze.
Makowic zrobił furorę na świątecznym stole!
Polecam wypróbować.
Przepis dostałam od Babci Marylki
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g cukru
250 g masła
1 jajko
8 łyżek zimnej wody
2 łyżki bułki tartej
Składniki na masę makową:
500 g maku
150 g cukru
3 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
750 ml mleka
200 g śmietany 18%
Dodatkowo:
1 słoik wiśni
Z podanych składników (oprócz bułki tartej) zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy, ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, resztę odłożyć na kratkę.
Mak sparzyć mlekiem i zmielić 2-krotnie. Budynie wymieszać z cukrem i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodać rozmieszany budyń i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z makiem, roztrzepanymi jajkami i śmietaną. Masę wyłożyć na ciasto. Wiśnie odsączyć na sicie z nadmiaru soku i poukładać wiśnie. Z reszty ciasta zrobić kratkę i ułożyć na masę makową.
Piec w 180oC około 1 godzinę (tak aby kratka była złota).
Smacznego!